Gustavs blogg om livet, politiken och universitetsstudierna

tisdag, april 03, 2007

FFS och diskriminerade Stockholmare

Ibland är man allt bra stolt över att vara styrelseledamot i Filosofiska Fakulteternas Studentkår. Förra vecka så släppte kåren en undersökning om hur många timmar lärarledd tid som studenterna får på en mängd olika A-kurser. Det vill säga den tid som är schemalagd tid med en lärare. Det kan vara seminare, grupparbete eller föreläsning, men läraren skall vara närvarande. Undersökningen har blivit uppmärksammad och kommer nog leda till en del förändringar på GU.

Ekot 27 mars

Leijonborg kritisk mot få lärarledda timmar

Göteborgske spionens artikel

Och själva rapporten

10 000 kronors frågan är naturligtvis, "Kan man t ex utbilda en bra kulturvetare på 4 timmar i veckan?" eller "Skall högre utbildning vara mer än en bokklubb?"

En sak är ju viktigt att poängtera i dessa sammanhang, en del kurser/program på GU är väldigt krävande. Så att dra alla utbildningar över en kam är inte bra. Fast kurser kan ju vara krävande på olika sätt, och nog borde samtalet mellan lärare och student vara ett betydande inslag i utbildningen.

FFS åsikt är att minst 10 timmar i veckan skall skall vara lärarledd. Inte ett helt orimlig åsikt (och jag var också med i beslutet).


En helt annan, men kul grej är att det är ok att diskriminera Stockholmare.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Du skriver:
"Kan man t ex utbilda en bra kulturvetare på 4 timmar i veckan?"

Frågan är inte om man kan göra det, svaret är självklar. Frågan borde snarare vara: "Varför skall vi utbilda kulturvetare om vi inte kan utbilda bra sådana?" Inom många områden försöker man utbilda fler för mindre pengar vilket är en ickefungerande ekvation. Antingen mer pengar eller färre platser behövs.
/pavel

Gustav Öberg sa...

Rimligtvis så borde fler platser innebära mer pengar, men det går nog också att effektivisera arbetet. När jag började plugga så fanns (och finns antagligen än idag) institutioner som knappt visste vad internet var.

Men visst, mer pengar behövs nog.

Kul att du hittade hit föresten! ;-)