Gustavs blogg om livet, politiken och universitetsstudierna

tisdag, april 24, 2007

Det var en gång ett ungdomsförbund

Jag har hela tiden sagt att kristdemokraterna kan bli en svår motståndare i framtiden. Om de går mot vänster samt gör sig av den rent religösa biten. Ett socialkonservativt parti kan ta många röster från socialdemokraterna som har en hel del sådana i sin väljarbas.

Tur är väl att KDU inte verkar gå i den riktning. Idag kan man läsa om deras nya kampanj där man uppmanar folk att inte gå med i facket. "A non facking generation", där man skriver att fackets blockader för kollektivavtal driver företag i konkurs. I fallet salladsbaren så innebar flygbladsutdelningen (vilket i princip en blockad är utan fackliga medlemmar som anställda) endast en mångdubbel omsättning. Jag förstår inte riktigt problemet för företaget. Detta är ju i och för sig ett problem. För kan inte facket slåss för sina löner på ett bra sätt så sätts hela våran flexibla lönebildning ur spel.

En sak till som man kan läsa på KDUs hemsida, är själva grejen till varför jag är socialist och reformist. Det finns en fråga om vad man tycker om friskolereformen, frågan är inte lika intressant som svaren:
  • Ja, jag vill bestämma över mitt liv
  • Nej, jag vill att politiker bestämmer över mig
Om inte politiker bestämmer över mig. Bestämmer jag själv över mitt liv då? Eller är det så att storfinansen, rektorn på skolan, Wallenberg, slumpen, arv och miljö bestämmer mer över hur mitt liv kommer att se ut än vad jag själv kan/kommer att göra?

Om inte politikerna, valda av folket, bestämmer, vem bestämmer då? Vem får mest att säga till om? De mest flitigaste (vem är det som blir lat och vem blir flitig)? De med bäst eller rikast föräldrar?

Hur mycket rår jag över själv? En del kan jag ändå tycka, men det är inom en viss ram. Den ramen vill jag ändra på, göra större och framför allt ramen skall utgå från folket genom demokratiska val. Jag vill knappast att politiker skall bestämma allt, men att säga att det endera är politikerna eller jag själv som bestämmer, det är helt fel, det är att förenkla för mycket, det är dagens KDU.

Ett citat av Ernst Wigfors om äganderätten handlar lite om detta:
"Om den borgerliga samhällsordningen är i fara, är det därför att den icke tillfredsställer människornas krav på äganderätt. Om socialdemokratin är ett hot mot den borgerliga samhällsordningen är det därför, att Socialdemokratin vill att alla skola äga något."

3 kommentarer:

Unknown sa...

Nu tänker jag inte kommentera det där med vem som bestämmer om inte staten då jag tror att du känner till det klassiska liberala svaret på ditt klassiska socialistiska argument.

Det mer intressanta frågan är vad som skulle hända om kd blev socialkonservativ. Även om den skulle sno en del röster från s, skulle det även bli så att s blev en rimligare samarbetspartner än borgerliga partie vilket skulle leda till att en röd regering blev troligare. Så du bör se detta som en möjlighet snarare än som ett hot.
/pavel

Gustav Öberg sa...

Bra att vi slipper kalla varandra för bolsjevik och kälkborgare. ;)

När det gäller KD och S sammarbete så är det rätt mycket som krävs. KD behöver dra sig rätt långt till vänster för att hellre vilja sammarbeta med S framför de borgeliga , men inte särskilt långt för att sno röster...

Sen är det mer än den klassiska konflikten mellan arbete och kapital som skiljer de båda partierna åt. Tur är väl det (tycker vi nog båda).

Unknown sa...

Nja, arbete - kapital konfliktet är inte lika stark i Sverige som det var förut. För bara 10 år sedan var C stödparti åt S och sedan dess har S gått åt höger.

KD är idag ett parti någonstans i center, till vänster om både M och FP och kanske tom C. Om man tar bort kristna bitar och går lite åt vänster skulle samarbete med S blir inte helt omöjlig.